روشنایی(ابعاد هنری داستان های قرآن)

سقایی است با جامی از آب حکمت برای آشنایی شاید ...

روشنایی(ابعاد هنری داستان های قرآن)

سقایی است با جامی از آب حکمت برای آشنایی شاید ...

هنر ،داستان ،قرآن1

مقدمه:

 

مولای سخن حضرت علی (ع) می فرماید:

«مردم!برای شما در تاریخ گذشته،در سهای عبرت فراوان وجود دارد.»[1]

باید دانست که در قرآن هیچ یک از مسائل اساسی سعادت بشر نادیده گرفته نشده است.و در هر موضوعی قرآن بهترین ها را دارد.  لذا در موضوع داستان و قصه هم،گر چه قرآن کتاب تاریخ یا داستان نیست.امّا در نقل تاریخ و داستان سودمند ترین ومستند ترین داستان ها و حوادث تاریخی را با بهترین اسلوب بیان داشته است.همان طور که  فرماید:

«ما نیکو ترین سر گذشت را به موجب این قرآن که به تو وحی کردیم،برتو حکایت می    کنیم، و تو قطعاًپیش از آن از بی خبران بودی »3/یوسف   

همچنین معلم قرآن حجه الاسلام قرائتی در مورد ارزشمندی داستان های قرآن می فرماید:

« در قصه های قرآن قصه گو خداست ،و قصه ها هدف دارند ،حق هستند نه خیال،علمی هستند نه گمان آگاهی بخش هستند نه وسیلة تخدیر،

عبرت آفرین هستند نه سرگرمی تنها[2]

مع الوصف با وجود اینکه قرآن پنجاه وشش قصه را در خود جای داده است و حتی عالی ترین داستان ها مثل قصة یوسف(ع) را هم بطور یکجا آورده است.

وبا وجود اینکه هنر داستان نویسی اساس و پایة فیلم ها و نمایشنامه ها و کارتن ها می باشد.و این هنر امروزه در حد اعلی ،خود نمایی می کند.

وبا اینکه  برنامه ریزان فرهنگی جهان غرب با استفاده از این هنر ،فرهنگ و ادب و ارادة سیاسی و اجتماعی خود را بر جهان حاکم می سازند.و از این طریق برای جهان چیزی جز فقر  عمومی،ناامنی،وحشت،خیانت، کشتاروحیرانی به ارمغان نمی آورند.

ما با داشتن چنین کتاب ارزشمندی و آن چنان فرهنگ باصطلاح شرقی (که به هر کجای مشرق زمین سربزنیدچیزی جز عاطفه،محبت،صداقت وعشق به حقیقت و عدالت نمی یابید) دست روی دست گذاشته ایم؛تادستهای پیدا وپنهان شیاطین در لباس هنر بشریت را به کام پوچی ،بی تفاوتی ،ناامیدی ،سیاهی وغربت توحش غربی ببرند!

  آیا نباید با تدبر در قرآن و توجه به غنای فرهنگی خودمان دست به کار شویم و به اهمیت ابعاد هنری داستان های قرآن پی برده و به جهانیان نیز ارائه دهیم؟

آیا نباید برای نجات بشر از گرداب تخیلات بی اساس خودش و از این سراب درخشندة دروغین شگردهای هنری سر گرم کننده و بی محتوی چاره ای اندیشید،وراهی برای رساندن بشریت مسخ شده در فرهنگ غرب ،به چشمة گوارای فطرت و حکمت قرآنی پیدا کرد؟

لذا در این نوشته  سعی شده است با توجه به تکنیک و فن داستان نویسی و برداشت های مثبت و هدایت گرایانة هنرمندان اسلامی ،گوشه هایی از شگرد های هنرمندان بی هنرو پر ادعاآشکار و سودمندی هنر قرآنی روشن گردد.

تا روشن شود که با هنر قرآنی وداستان های قرآنی می شود دنیا را اشباع وهدایت کرد. انشاألله

                                                     عباس حکمت ،شهربابک،خردادماه 1390



[1] دشتی ،م.، ترجمه نهج البلاغه ،1379، خطبه 128،ص349.  

[2] .  قرائتی،م.، یوسف قرآن،1383،ص14.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.